PATRÓ MORFOLÒGIC DE LA RAÇA PAIRAL

 

CARACTERÍSTIQUES GENERALS

 
Au de mida petita i tipus mediterrani, rústica i de caràcter eixerit.
 
Plomatge: Llargues i moderadament ajustades
Pes: ♂ 1 kg i ♀ 0,8 kg ( ± 200 grs).
Ous: Al voltant dels 38 grs, de color blanc.

Diàmetre de les anelles: ♂ 14 i ♀ 12


MORFOLOGIA DEL GALL

 
Cap: De mida mitjana, fort i arrodonit.
Cara: De textura lleugerament granular de color roig i sense restes de blanc.
Cresta: De tipus "senzilla", dreta, entre 4 i 6 dents, moderadament gran, amb el lòbul posterior lleugerament separat de la nuca. S'admet la presència de clavell en la cresta. Existeix també la modalitat de tipus "arrissada".   
    
    
Barballeres: Grans, allargades i roges.
Orelletes:  Mitjanament grans, ovalades i de color blanc, acceptant-ne que estiguin vorejades de vermell.
Ulls: Grans, vius i amb l'iris de color ataronjat.
Bec: Més aviat llarg i una mica corb, fort i de color groc.
 
Coll: De longitud mitjana, ample i dret, lleugerament arquejat a la nuca, amb esclavina generosa que cobreix les espatlles.
 
Tronc: De longitud mitjana però aparentment curt, ample en les espatlles, robust i lleugerament inclinat enrere.
Dors: Més aviat curt amb abundants flocadures i lleugerament inclinat cap a la cua.
Pit: Ple i arrodonit. De port alt i ben musculat.
Abdomen: Lleugerament desenvolupat.
Cua: De longitud proporcional al volum de l'animal, amb un grau d'inclinació al voltant dels 45respecte l'horitzontal, amb les falciformes grans, ben corbades i timoneres abundants.
 
Extremitats
Ales: Grans, llargues i amb les puntes cap avall sense tapar les cuixes.
Cuixes: De longitud mitjana, fortes i amb plomatge cenyit.
Tarsos: Grocs, de longitud mitja, forts i sense plomes. Acabats en 4 dits.
 

MORFOLOGIA DE LA GALLINA

 
Com el gall exceptuant les diferències degudes al sexe i de cresta gran i tombada sense tapar l’ull. Les ales son portades més horitzontals. Les barballeres més aviat arrodonides i l’abdomen més voluminós.
 

DEFECTES GREUS

 

Animal massa gran, tarsos blancs, orelletes totalment roges, cua massa gran en forma de ventall o superior sobre el dors en forma d'esquirol. Presència de plomes en els tarsos. 
 

VARIETATS DE COLOR

 

Com a varietats de color principals i més abundants en les poblacions recuperades tenim l’Aperdiuada i la Blat, en la qual els criadors de l’Associació hi estem treballant i seleccionant. Així mateix s’han trobat també diferents nuclis poblacionals d’exemplars de varietat Blanca. En la cria i selecció dels animals que estem actualment recuperant de diferents masos i cases pairals, i per la varietat dels seus gens, s’estan obtenint també exemplars de varietat Roja i Rossa.  L’existència d’aquests nous gens bàsics de color, i una vegada siguin purificades les principals varietats recuperades, podran ser també uniformitzades de color com a futures varietats.
 

APERDIUADA

Pollet: Color tipus salvatge.
 
Gall: El cap i la esclavina són de color bru daurat amb punta de llança negra en la part central d'algunes plomes. El dors i les petites coberteres alars són vermell daurat fosc brillant. Les coberteres grans i les coberteres de vol són negres. Les remeres primàries i les secundàries són negres amb la zona externa de les remeres secundàries de color bru i poden tenir plomes parcialment blanques. El pit i cuixes son negres. La cua és negra, encara que pot presentar plomes parcialment blanques.El subplumó és gris, més clar en la zona de la sella en la inserció amb la cua, però més fosc en el pit.
 
Gallina: El cap i el coll són groc daurat. Cada ploma del coll porta una flama negra. El dors, espatlles i les coberteres petites de les ales són de color marró uniforme amb taques negres centrals. Cada ploma d'aquestes parts té el raquis i un ribet daurat. Les coberteres grans i les de vol són de color negra. Les remeras primàries i les secundàries són de negra amb la zona externa de les remeras secundàries de color bru esquitxat de negre i poden tenir plomes parcialment blanques. El pit i les cuixes són de color salmó. La cua és negra amb taques marrons. El subplumó és gris clar.
 
 
 

 

BLAT

Pollet: El plumó és blanc groguenc, generalment amb un puntet fosc a dalt del cap i a vegades en la part antero-dorsal.
 
Gall: El cap és de color bru daurat. La esclavina és de color bru daurat amb punta de llança negra en la part central d'algunes plomes i les més properes al dors. El front del coll és negre a partir dels sis mesos de vida i blanc abans. El dors i les petites coberteres alars són vermell daurat fosc brillant. Les coberteres grans i les coberteres de vol són negres. Les remeres primàries i les secundàries són negres amb la zona externa de les remeres secundàries de color bru i poden tenir plomes parcialment blanques. El pit i cuixes són negres. La cua és negra, encara que pot presentar plomes parcialment blanques. El subplumó és gris clar, gairabé blanc, en la inserció de la cua i també en el pit. El del pit és molt més clar (gairabé blanc) que el de l'aperdiuada i pot constituir un tret diferencial en estat adult, ja que ambdós tenen el color del gall salvatge (Gallus gallus) i és difícil distingir.
 
Gallina: El cap i el coll són marró clar. El dors és crema-salmó. El pit i les cuixes és crema-salmó molt clar, gairabé blanc. Les coberteres de les ales són del color del dors. Les remeras primàries són negre mat esquitxades de crema-salmó i les secundàries tenen negres esquitxades de crema les barbes internes i crema-salmó, com el dors, les barbes externes, i poden tenir plomes parcialment blanques. La cua té una combinació de negre mat amb coloració crema-salmó com el dors. El subplumó és blanc en les zones ventrals i crema-salmó en les dorsals.

 

BLANCA

Pollet: Blanc groguenc.
Gall i gallina: El plomatge és completament blanc.
Defectes greus: Plomes d'altre color.