PATRÓ MORFOLÒGIC DE LA RAÇA PAIRAL

 

CARACTERÍSTIQUES GENERALS

 
Au de mida petita i tipus mediterrani, rústica i de caràcter eixerit.
 
Plomatge: Llargues i moderadament ajustades
Pes: ♂ 1 kg i ♀ 0,8 kg ( ± 200 grs).
Ous: Al voltant dels 38 grs, de color blanc.

Diàmetre de les anelles: ♂ 14 i ♀ 12


MORFOLOGIA DEL GALL

 
Cap: De mida mitjana, fort i arrodonit.
Cara: De textura lleugerament granular de color roig i sense restes de blanc.
Cresta: De tipus "senzilla", dreta, entre 4 i 6 dents, moderadament gran, amb el lòbul posterior lleugerament separat de la nuca. S'admet la presència de clavell en la cresta. Existeix també la modalitat de tipus "arrissada".   
    
    
Barballeres: Grans, allargades i roges.
Orelletes:  Mitjanament grans, ovalades i de color blanc, acceptant-ne que estiguin vorejades de vermell.
Ulls: Grans, vius i amb l'iris de color ataronjat.
Bec: Més aviat llarg i una mica corb, fort i de color groc.
 
Coll: De longitud mitjana, ample i dret, lleugerament arquejat a la nuca, amb esclavina generosa que cobreix les espatlles.
 
Tronc: De longitud mitjana però aparentment curt, ample en les espatlles, robust i lleugerament inclinat enrere.
Dors: Més aviat curt amb abundants flocadures i lleugerament inclinat cap a la cua.
Pit: Ple i arrodonit. De port alt i ben musculat.
Abdomen: Lleugerament desenvolupat.
Cua: De longitud proporcional al volum de l'animal, amb un grau d'inclinació al voltant dels 45respecte l'horitzontal, amb les falciformes grans, ben corbades i timoneres abundants.
 
Extremitats
Ales: Grans, llargues i amb les puntes cap avall sense tapar les cuixes.
Cuixes: De longitud mitjana, fortes i amb plomatge cenyit.
Tarsos: Grocs, de longitud mitja, forts i sense plomes. Acabats en 4 dits.
 

MORFOLOGIA DE LA GALLINA

 
Com el gall exceptuant les diferències degudes al sexe i de cresta gran i tombada sense tapar l’ull. Les ales son portades més horitzontals. Les barballeres més aviat arrodonides i l’abdomen més voluminós.
 

DEFECTES GREUS

 

Animal massa gran, tarsos blancs, orelletes totalment roges, cua massa gran en forma de ventall o superior sobre el dors en forma d'esquirol. Presència de plomes en els tarsos. 
 

VARIETATS DE COLOR

 

Com a varietats de color principals i més abundants en les poblacions recuperades tenim l’Aperdiuada i la Blat, en la qual els criadors de l’Associació hi estem treballant i seleccionant. Així mateix s’han trobat també diferents nuclis poblacionals d’exemplars de varietat Blanca. En la cria i selecció dels animals que estem actualment recuperant de diferents masos i cases pairals, i per la varietat dels seus gens, s’estan obtenint també exemplars de varietat Roja i Rossa.  L’existència d’aquests nous gens bàsics de color, i una vegada siguin purificades les principals varietats recuperades, podran ser també uniformitzades de color com a futures varietats.
 

APERDIUADA

Pollet: Color tipus salvatge.
 
Gall: El cap i la esclavina són de color bru daurat amb punta de llança negre en la part central d'algunes plomes. El dors i les petites cobertores alars són vermell daurat fosc brillant. Les cobertores grans i les coberteres de vol són negres. Les remeres primàries i les secundàries són negres amb la zona externa de les remeres secundàries de color bru. Les cuixes, pit i cua són negres. El subplomissol és gris, més clar en la zona de la sella en la inserció amb la cua, però més fosc en el pit.
 
Gallina: El cap i el coll són groc daurat. Cada ploma del coll porta una flama negre. El dors, espatlles i les cobertores petites de les ales són de color marró uniforme amb taques negres centrals. Cada ploma d'aquestes parts té el raquis i un rivet daurat. Les coberteres grans i les de vol són de color negre. Les remeras primàries i les secundàries són de negre amb la zona externa de les remeras secundàries de color bru esquitxat de negre. El pit i les cuixes són de color salmó. La cua és negre amb taques marrons. El subplumó és gris clar.
 
 
 

 

BLAT

Pollet: El plumó és blanc groguenc, generalment amb un puntet fosc a dalt del cap i a vegades en la part antero-dorsal.
 
Gall: El cap és de color bru daurat. La esclavina és de color bru daurat amb punta de llança negre en la part central d'algunes plomes i les més properes al dors. El front del coll és negre a partir dels sis mesos de vida i blanc abans. El dors i les petites cobertores alars són vermell daurat fosc brillant. Les cobertores grans i les cobertores de vol són negres. Les remeres primàries i les secundàries són negres amb la zona externa de les remeres secundàries de color bru. El pit, cua i cuixes són negres. El subplumó és gris clar, gairabé blanc, en la inserció de la cua i també en el pit. El del pit és molt més clar (gairabé blanc) que el de l'aperdiuada i pot constituir un tret diferencial en estat adult, ja que ambdós tenen el color del gall salvatge (Gallus gallus) i és difícil distingir.
 
Gallina: El cap i el coll són marró clar. El dors és crema-salmó. El pit i les cuixes és crema-salmó molt clar, gairabé blanc. Les cobertores de les ales són del color del dors. Les remeras primàries són negre mat esquitxades de crema-salmó i les secundàries tenen negres esquitxades de crema les barbes internes i crema-salmó, com el dors, les barbes externes. La cua té una combinació de negre mat amb coloració crema-salmó com el dors. El subplumó és blanc en les zones ventrals i crema-salmó en les dorsals.

 

BLANCA

Pollet: Blanc groguenc.
Gall i gallina: El plomatge és completament blanc.
Defectes greus: Plomes d'altre color.